Friday, October 31, 2014

I. Ābele "Klūgu mūks"

A. Rancāne saka: "Šis romans nav tik daudz par Latgales vēsturi, vēsture ir tikai fons, stāsts ir par cilvēku un viņa Dievu, cilvēku un viņa izvēli, par piedzimšanu un nāvi, par mīlestību- metaforisks, daudzslaņains un dziļš kā bībeliska Jēkaba aka, no kurienes var smelt un smelt."
A. Neiburga:"Romāna abiem galvenajiem vīriešu kārtas varoņiem ir vēsturiski prototipi: Francim Sebaldam tas ir Francis Trasuns (1864-1926), ievērojams latgaliešu un latviešu kultūras un garīgais darbinieks, valstsvīrs, bet Mazajam Jezupam – ievērojamais lidotājs Jezups Baško (1889-1946). Ja Franča Sebalda dzīvesstāsta sabiedriski redzamajā daļā autore stingri sekojusi prototipa biogrāfijai, Mazā Jezupa dzīvei piešķirts cits nobeigums. Mazā Jezupa stāsts romānā ir vienlīdz svarīgs idejiski un noteikti tikpat spilgts literāri kā Sebalda stāsts."Inga Ābele nav vairījusies diezgan smalki aprakstīt Sebalda politiskās un sabiedriskās aktivitātes, pat atļaujoties pārpublicēt atsevišķus Franča Trasuna tekstus, kas varbūt nedaudz mazina romāna kā literāra darba ritma viendabīgumu, tomēr, no otras puses, tie ir ārkārtīgi interesanti un svarīgi dokumenti, kuri papildina ieskatu tā laika reliģiskajā un politiskajā dzīvē, kā arī varoņa personībā. Izlasījusi šo grāmatu, pēkšņi sapratu, cik kulturāli atrauta no patreizējās Latvijas teritorijas bijusi Latgale līdz pat Latvijas valsts nodibināšanas laikam. Latgaļu un Baltijas latviešu kultūru tuvināšana ir bijusi viens no galvenajiem varoņa prototipa dzīves mērķiem un idejām.
Ābeles valoda ir grezna, bieza, barokāla, kas labi piedien aprakstītajam laikam un katoļu kultūrai. Vārdu ir daudz, bet epiteti un metaforas ir pastozi grodi un rada precīzas iztēles ainas kā klasiķu gleznas.( satori, interneta žurnāls 2014, gada  18. marts)
Manuprāt, spožākās rindas: "Kārkls ir kārkls. Kārklu neviens nespēj  uzveikt.Latgola ir klūgu stāsts...Ne velti balto vītolu sauc par Māras koku, bet Latgolu par Māras zemi. Jo kur vienu stumbru vējā izgāž, tur septiņas atvases ataug, bet lapas- smalkas un greznas. Ja Vidzeme viņa iztēlē līdzinās ozolam, kas , cietiem zaru pirkstiem vienlīdz spēcīgi ieķēries mālā un debesīs, slēpjas brīnišķainās Gaujas gravās, ja Kurzeme ir mastu priede, kas kailām saknēm rāpjas visaugstākajā kāpā, lai kā apburta raudzītos jūras zilā augstumā, bet stumbrs tai tik biezi noklāts ar medainas mizas šķēpelēm, ka arī ļaunāko no ļaunumiem-uguni- tā nicina, ja Zemgale ir ziedošā liepa, kas sēd līdzenuma vidū vai sirmas viensētas pagalmā un tur savos matos rūcošu bišu vaiņuku, līdzinādamās mātei ar baltu lakatiņu galvā, maizi klēpī un simtiem pasaku un stāstu uz mēles, tad Latgola nav nekas viens, tā allaž un mūžam ir bijusi  daudz- dzeraunēs, solās, saimēs."
Piekrītu, ka romāns jāizlasa, pamatīgs darbs, bet man par daudz vēstures!!!!

Monday, October 27, 2014

Baltijas Humānās pedagoģijas konference

 Viļņā 2014. gada 27. oktobrī


VIII БАЛТИЙСКАЯ МЕЖДУНАРОДНАЯ КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ГУМАННОЙ ПЕДАГОГИКЕ
«УЧИТЕЛЬ, ВЫВЕДИ НА ПУТЬ КРАСОТЫ ДУХА» ( saite uz programmu virsrakstā)





Humānās pedagoģijas konferences man ir kā batereju uzlādēšana, tās man sniedz enerģiju, iedvesmu un spēku iet savu ceļu pedagoģijā. Šīs konferences tēma izklausās vienkārša, bet patiesībā ir gaužām sarežģīta. Kas ir  skaistums? Kas ir dvēsele? Kāds ir iespējamais ceļš uz to? 
Paldies lektoriem pa Platona atziņu atgādināšanu- piem., augstākais skaistums ir cilvēka domāšana, par to, ka lika atcerēties, ka skaistumu nevar iegūt neko nedarot, nepilnveidojoties, ka ļoti svarīgi ir ieklausīties bērnos un iet viņiem līdzās kā tādiem ziediem rasotā rītā, lai ne rasas lāse nenokristu. Paldies Igaunijas kolēģiem par jaukajām idejām un atmosfēru ( 1. meistarklase).
Paldies Līgatnes kolēģītēm par jauko kopā būšanu!

Jauka filmiņa par to, ka savu pasauli veidojam mēs paši-

LILA -A short film by Carlos Lascano

Pedagoga darbā brīnišķīgi izmantojami ieteikumi


Sunday, October 26, 2014

Kursi, kuriem vajadzēja sniegt atbalstu darbam ar bērniem, kuriem ir speciālas vajadzības......

Ieliku daudzpunkti, bet pareizāk būtu virkne milzīgu izsaukuma zīmju. Tas ir ārprāts! Visi skolas skolotāji bija spiesti 70 stundas sēdēt, jā, sēdēt, kursos, kuru vērtība tiesi mums- vispārizglītojošās skolas skolotājiem, ne speciālās- ir 0, pat mīnusi, jo laiks taču iztērēts un nervu šūnas, dusmojoties par šo ārprātu, arī. Pie tam vēl iztērēta kaudze naudas ( labi, ka ne manas) , kuru varēja izlietot daudz sakarīgāk! 
Atziņas?
1. Pārbaudīt vairākkārt piedāvāto pakalpojumu( uzskatu, ka cilvēki, kuri izvēlējas skolotājiem šos kursus, varēja vairāk painteresēties, kas tur notiek. Tērēt lielu naudu, pērkot kaķi maisā, nav gudri. Nevar ticēt tikai uzrakstītajam!)
2. Speciālajā izglītībā strādā pedagogi, kuriem pirmais jautājums nav "Vai man par to maksās?" Visu cieņu! 
3. Arī es varu kļūt nepieklājīga un lektoram degungalā darīt citus darbus, ja man tik daudz liek šķērdēt savu laiku!
4. Labi, ka tas ir beidzies!

Saturday, October 25, 2014

Cēsu kultūras centrs un "Credo" koncerts

24. oktobra pēcpusdiena un vakars.
Domas pirms:
 Kāpēc es braucu uz "Credo"?, Kas būs cilvēki, ar kuriem kopā braukšu? Kāpēc es piekritu? Labāk būtu alikuši mājās!
Domas ceļā: 
 Forši cilvēki! Pilnīgi jaunas sajūtas, braucot šādā aizkraukliešu kompānijā! Pozitīvs pārsteigums! Cik labi, ka es te esmu! Vajadzētu satikt vēl kādu jauku cilvēku! Piezvanīšu superīgajai Cēsu radiniecei!
Domas Cēsīs:  
 Kāds prieks redzēt mīļus cilvēkus! Ir interesanti un amizanti redzēt patiesi pārsteigtas sejas! ha, ha!  Ļoti jauks centrs izveidots! Brīnišķīga panorāmas zāle!  Kā vienmēr uzrunāja cēsinieku pašapziņa- viss sākas Cēsīs, arī Latvija. "Credo"ir malači, spēja radīt sējā smaidu un sirdī prieku! ( Kaut apskaņošana bija oi,oi,oi)
Domas mājupceļā:  
Cik jauki, ka mēs ( ne tikai "Credo") gribam un protam dziedāt! Brīnišķīgs darba nedēļas noslēgums!!!!!

Tuesday, October 21, 2014

Seminārs darbam ar sociālā riska bērniem
2014. gada 16. oktobris
Madona, Smeceres krogs

Sākšu ar "Paldies!" Paldies I. Vārpai- semināra vadītājai- par kompetenci, enerģiju, šarmu! Paldies!
Dažas domas, spoži I. Vārpas citāti: 
  • Es nenāku mācīt, es nāku dalīties.
  • Cigarete ir kruķis klibajam. Ko darīs klibais, ja viņam ņems nost kruķi? Spers ar veselo kāju!
  • Ar nazi var nogriezt maizi, ar nazi var nogriezt galvu.
  • Nopērkot pudeli( alkoholu), tu nopērc gan kaifu, gan ciešanas.
  • Tur, kur beidzas argumenti, sākas spekulācija.
  • Katram greciniekam ir nākotne, katram svētajam- pagātne.
Direktoru vietnieku MA seminārs "Vērtībizglītība skolā"
 2014. gada 15. oktobrī

               Kaut arī rīts bija diezgan vēss un lietains, diena izvērtās emocionāli un intelektuāli bagāta. No 4 novadiem kopā šoreiz bijām sanākušas 7. Sākumā nedaudz paskatījāmies, kāds izskatās Staburags rudenī, pastaigājot pa Prezidentu birzi, nokāpjot tuvāk Daugavas ūdeņiem vietā, kur kādreiz stalti slējās Staburaga klints, pakāpjoties Dieva auss kalniņā un iečukstot savas vēlmes pašam Dievam ausī, klausoties P. Barisona mūziku viņam veltītajā namiņā Vīgantes parkā, kura rudenīgo noskaņu arī izbaudījām, kā arī Saieta namā apskatot G. Eberharda gleznu izstādi.
                Dienas otrā daļa tika pavadīta cītīgā darbā. Priecē apziņa un sajūta, ka kopā sanākušie bijām tiešām ieinteresēti cilvēki, katram bija iespeja dalities ar savu pieredzi un, cerams, katram bija arī ko pasmelties no citiem. Dažas manas gūtās atziņas :

  • "Neko no tā, ko gribi savā dzīvē saglabāt- nekad neuztver kā tev pienākošos, pašsaprotamu lietu!"R. Bahs- tas Satversmes preambulas sakarā, mazliet skumīgi, ka pašsaprotamas lietas jāieraksta dokumentā, bet laikam labāk tā, ja nevar citādāk. 
  • Atrast ceļa zīmi pilsētā pēc tās apraksta un nofotografēties pie tās, protams,pasākums uz laiku- interesanta doma, kā mūsdienīgāk iepazīt ceļa zīmes
  • Man ir domubiedri Humānās pedagoģijas lauciņā arī tuvējās skolās- Prieks!!!
  • http://www.nlpcentrs.lv/lv/interesanti/metaforas - jauka vietne, kur atrast iedvesmu audzināšanas stundām