Saturday, November 29, 2014

Konkursa "Kas notiek? 2014" uzvarētāju dienas stāsts

14. novembris kopā ar 9.b !

Fantastiska diena!

Šo dienu nopelnījām, uzvarot Zemgales reģionā laikraksta Diena konkursā "Kas notiek?"

Pirmo reizi biju Melngalvju namā, skaisti! Tikos  ar  Latvijas prezidentu A. Bērziņu. Lai arī kā, es domāju, ka  tas ir skaisti, kā arī simboliski. 2002. gadā mani uzaicināja ( MA izvirzīja) uz tikšanos ar prezidenti V. Vīķi- Freibergu, tas bija ielūgums man vienai par manu pedagoģisko aktivitāti, bet šoreiz ielūgums bija jau ar visu klasi, šo es vērēju daudz augstāk- tātad manai aktivitātei, centieniem ir jēga, tie " nes augļus".

Ministru kabinetā izveidojām 9.b valdību- kas zina, varbūt tiešām pēc gadiem tur kāds no manējiem strādās, tad es varētu būt ne tikai lepna, bet arī droša, ka lēmumi būs cilvēkam un valstij draudzīgi, jo 9.b ir cilvēki ne tikai ar prātu, bet galvenais- ar sirdi!

Neliela izklaide- boulings FantasyPark. 
Noslēguma ceremonija atjaunotajā koncertzālē Rīga, kas deva vairākas atziņas:

  •  arī republikas mēroga pasākumos mēdz notikt kļūmītes( tehnika neklausa); 
  • klase pamazām top patiešām par kolektīvu, jo dienas noguruma sekas-skaļuma parādīšanos- centos mazinat ne tikai es, bet arī vairāki izturīgākie klases skolēni, kolektīva atbildība sāk darboties,
  • zināms lepnums par savu skolu, kura 3D printeris jau darbojas, bet pasākumā to demonstrē kā retumu
  • labo darbu novērtēšana , lepošanās ar tiem mudina kļūt vēl labākiem ( zināju, bet prieks to izjust praksē tik uzskatāmi)
Noslēgumā pavisam nedaudz ieskatījāmies starojošajā Rīgā. Mans favorīts no redzētā- Doma laukums ar I. Ziedoņa krāsainajām pasakām. 
Paldies pasākuma organizatoriem un 9.b par jauko, emocijām bagāto dienu!
Vairāk foto
 https://portal.emakonis.lv/Shares/Home.aspx?ShareID=2b519688-21c2-47d7-a5dc-cbdbe74a5eec
filma https://www.youtube.com/watch?v=NQ6N7_vniPk
Māra Zālīte "Pieci pirksti"

Kas jums nāk prātā, dzirdot "pieci pirksti"?
Man patiesībā nebija nojausmas, par ko varētu autore šajā daiļdarbā rakstīt- versija- par kopā būšanu...
Nu, kaut kas no tā, protams, bija, bet daudz daudz vairāk!

Šī grāmata ir labākais, ko man nācies no latviešu jaunākās literatūras lasīt.

 Te ir gan sāpes( Sibīrijas tēma),gan rūgtums( neloģiskā kolhozu kārtība), gan humors( tikai tā jau var izdzīvot), gan prefekta, ideāla, ļoti interesanta spēle ar valodu! ( piecgadīgs bērns taču var fantazēt un domāt jebko- un pieci pirksti izrādās var būt arī mājas nosaukums, ja tu tajās jūties tik labi, ka "Nodod Dieva rociņās", bet rociņai, arī Dieva, taču ir pieci pirksti!!)). Pie tam, grāmata ļauj ( tieši tā ļauj, nevis liek, kas man nepatīk) domāt arī filozofiski par dažādiem jautājumiem ,kuri izskan it kā garāmejot, piem., Vai katram cilvēkam vajag māju arī virs zemes, kaut kur augstāk? vai netīšām nogalinot vardīti atcerēties vienmēr, ka tavi pieci pirksti var nest arī nāvi.... Protams, godā celti, bet ne uzbāzīgi, morāles un ētikas jautājumi. "Grāmatas ir jāciena un jāgodā, grāmatas, kurās ir dvēseles skaistums un gudrība. Grāmatas, kurās ir sapņi un mīlestība, grāmatas, kurā kā zaļajā kuparā noglabātas cilvēku sirds bagātības!"( 137.lpp.)
Paldies M. Zālītei!

Sunday, November 2, 2014

2014. gada septembra un oktobra zibšņi

Latviešu valoda: 

  • Katram sava apņemšanās leksikas uzlabošanai, tās izliktas klasē redzamā vietā



  • piektdienā varam strādāt arī relaksētā atmosfērā




Literatūra :




O. Vācietim veltīts darbs:

http://library.wobook.com/?type=pmb&version=2.0.1&wokey=WBbv6jY54O5Z&page=&token=5fe7aaeabb7bb48f6142e1a91221627b57e74b82

Klases stunda: 

  • Mazs pārsteigums jubilārēm








  • Ideja klases stundai

Kokaīns un atkarība vai sports un enerģija?
  • STUNDS PLĀNS UN ĪSTENOŠANA

    Klases stunda veidota kā turpinājums latviešu literatūras stundai par A. Eglīša “Spēle ar brāļiem”
    Stundas posms, laiks
    Skolēnu darbība
    piezīmes
    Ierosināšana
    3 min
    Skatās filmiņu, tad izsaka minējumus, par ko šajā stundā domāsim
    Skolēnus sadala grupās, izmantojot galvenā tēla -Balvis- vārda burtus ( 6 grupas pa 3-4 skolēni)

    5 min
    Darbs grupās-  prāta vērta-  Balvja mērķis, izvēles  iemesli ( ko gribēja ), domas apkopo uz kopīgas lapas, rakstot kolonnā (pašpārliecinātība, spēks, varenība, problēmu aizmiršana…)
    Ja luga nav lasīta, var likt iedomāties, kas varētu būt tas, ko cilvēks grib iegūt, sākot lietot narkotikas
    Informatīvā daļa
    10 min
    Mēs zinām- Balvis savu mērķu sasniegšanai izvēlējās kokaīnu. Izvērtējiet, ko šī viela dod!
    Darbs ar informatīvu materiālu par kokaīnu, piem. http://www.narcomania.lv/pub/index.php?id=27&lid=34
    Aizpilda darba lapu “Kokaīna + un – “


    Sasaiste ar dzīvi
    7 min
    Diskusija- Kādus kokaīna lietošanas  + un –  A. Eglītis parāda lugas “Spēle ar brāļiem” galvenajam tēlam Balvim?

    Ja luga nav lasīta, tad var skatīties
    Radošā daļa
    8 min.
    Vai Balvis varēja savu mērķi sasniegt arī citādāk?
    Prāta vētra- pie katras stundas sākuma grupā izvirzītās Balvja vēlmes piedāvāt vismaz vienu alternatīvu, kā, piemēram, var iegūt pašpārliecinātību, kas var palīdzē piemirst problēmas, nelietojot kokaīnu.

    5 min.
    Apkopojums, pārrunas

    Stundas noslēgums- refleksija
    Katram uzlīme- smaidiņš- nobalso kopīgajā lapā, kurš alternatīvais izvēles variants pašam šķiet vispatīkamākais, iedarbīgākais, kuru vai nu izmanto, vai izmantos.
    Uzlīmes

    • Mūsu nākotne slēpjas mūsu pagātnē- dzejas dienu sakarā tapuši darbi

































Man vecāki ir stāstījuši, ka manā ģimenē no tēta puses mana vecvecmamma ir bijusi burve. Un tā nu sanāk, ka viņa ir izglābusi mana vecvectēva un tēva dzīvības.
            Otrā pasaules kara vidū mans vecvectēvs tika iesaukts latviešu Waffen-ss Leģiona 19.divīzijā. Pirms viņa aizbraukšanas uz fronti vecvecmamma uz lapiņas uzrakstĪja kaut kādus vārdus un teica, ka tas ir laimei un drošībai. Šo lapiņu pārlocīja un ielika viņa makā. Un tā  šī lapiņa nosargāja viņu visa kara garumā, viņš atnāca mājās gandrīz neskarts.
 Es neatceros, kur tā lapiņa nonāca tālāk, bet pēc tam tā nokļuva pie man tēva. Lapiņa bija kopā ar viņu  obligātajā dienestā un misijā Kosovā, kur tā paglāba tēti no nāves. Kur šī lapiņa tālāk ies, nezinu -varbūt atnāks līdz manīm ,varbūt pazudīs un atkal parādīsies, kad kādam to vajadzēs. Lūk, tāds ir stāsts par mūsu ģimenes glabāto lietu.








Talismani.
Teic, ka ir akmeņi, kas laimi nes, kas mediators slimības izārstē... Kāpēc  gan nepamēģināt?
Pirmais talismans, kas pie manis nonāca, bija ģitāras, kuru koncertā man uzdāvināja grupas, kuri tajā momentā uzstājās, ģitārists. Es izlēmu to ievērt uzpītā pīnītē ap kaklu. Kopš tās reizes neesmu to pīnīti noņēmusi. Bet es mēdzu aizdomāties, kāpēc mediatoru sniedza tieši man? Nebiju jau vienīgā tajā koncertā...
Ar otro talismanu stāsts ir tāds, ka pie manis nonāca vecmammas rotaslietu lādīte, kura viņai dāvināta 1974.gada 27.oktobrī (drīz apritēs 40 gadi!). Lādītē atradu ametistu, kurš izrādās tieši manas dzimšanas datuma talismans. Zinu, ka mana mamma un vecmamma ir ticējušas šo akmeņu spēkam un zinu arī to, ka viņas ir gribējušas, lai viņu talismani reiz nonāk pie manis. Un tā mediatoram pievienojās ametists.
Bet mammas rotaslietu lādē atradu nedaudz pajukušas un pavisam izjukušas dzintara krelles, un vienu dzintara gabaliņu iekāru pie abiem talismaniem. Dzintars pats par sevi ir ļoti skaists akmens, kā nekā – Latvijas vienīgais dārgakmens.
Ticu tam, ka laika gaitā šiem trim talismaniem pievienosies vēl kāds akmentiņš vai kaut kas cits. Tas būtu diezgan jauki, ja reiz kaklarota ar visiem maniem talismaniem nākotnē nonāktu pie maniem bērniem. Un es viņiem stāstītu šo pašu izglābtās lietas stāstu!